}

18 Şubat 2021 Perşembe

HACI ALİ'NİN OBASI VE ÇAMURLUK KARİYESİ

 Çamurlu Kariyesi, 11.yüzyılın sonlarında kurulan ilk Türk yerleşim birimlerindendir. Önceleri Karapınar'a (İncirliova) bağlı Çamurlu Mahallesi olarak kayıtlara geçmiştir.




Avşar Yörüklerinden Hacı Ali'nin Hac dönüşünde Çamurluk kariyesinde konakladığı esnada çevreyi dolaşmış,hayvancılığa elverişli olan bu topraklara yerleşmeye karar vermiştir.13.yüzyılda Hacı Ali'nin Aşireti buraya yerleşmesi ile Hacı Ali'nin Obası diye anılan yerleşim,daha sonra Hacı Ali Obası Köyü olarak Osmanlı kayıtlarına geçmiştir.
Çamurlu Kariyesi, şose yol vergisini ödeyemediğinden sıkıntı içindeyken Hacı Ali'nin Çamurlu Mahallesinin vergi borcunu ödemesiyle Karapınar'a bağlı mahalle olmaktan kurutulmuş,Hacı Ali Obası Köyü'ne dahil olmuştur.
Köyün içinden geçen kervan yolu köyün önemini bir kat daha arttırmıştır.Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde adı geçen Balat(Taşköprü) yolu, aynı zamanda Kanuni Sultan Süleyman'ın Girit seferinde kullandığı yoldur.
Köyde tespit edilen dört mezarlıktan üçü köye ait olup,batısında ki mezarlık ise yabancı mezarlığı olarak adlandırılmış, o dönemde Taşköprü yolunu kullanan kervanların burada uzun süre köyde konakladığı, bu sırada ölenlerini yabancı mezarlığına defnettikleri bilinmektedir.
Bu civardaki tek Deşteman Okulu Hacıaliobasında, şu anki caminin olduğu yerde kurulmuş ve uzun süre hizmet vermiştir. (Deşteman Ege Bölgesinde köy bekçişi,kır bekçisi ve bağ koruyucusu anlamında kullanılır)Ortaklar ve Germencikte evden giyinikli olarak çıkanlara "Ne o,Hacıaliobasına deşteman kursuna mı gidiyorsun" deyimi halen kullanılmakta, Deşteman okulunun varlığını doğrulamaktadır.
Çanakkale Savaşında her evden bir şehit veren Hacıaliobası, Osmanlılar döneminde de önemli rol oynamıştır. Hayvancılık ve tarımın yanı sıra develerle yapılan yük taşımacılığı köyün gelir kaynakları arasındaydı.Ganimoğulları,Araposmanlar,Deveci Memedler,İnceoğlanlar'ın develeri pek meşhur olup,düğünlerde gelin çeyizi götürülürken İnceoğlanların develeri tercih edilirdi. Çeyiz götürülecek develer itina ile hazırlanır, yeni havutlar vurulur,üzerine ipek örtüler serilirdi. Düğün sahibi tarafından da öndeki deveye elbiselik kumaş,diğerlerine ise yazma, hırep ya da üslük bağlamak, deveyi çekene ise bahşiş vermek adettendi.
Hacıaliobasında bulunan Hamdi Paşa köşkü iyi korunamamış, işgal sırasında Yunanlılar tarafından tamamen yakılarak yok edilmiştir.Köyün gündeyinde Azmak içinde bulunan yerleşim kalıntılarının ise kimlere ait olduğu kesinlik kazanmamıştır.
Develerinin yanı sıra 30-40 sene öncesine kadar camızlarıyla da anılan Hacıaliobası, günümüzde İncirliova'nın en fazla büyükbaş hayvanına sahip mahallelerinden birisidir.
KAYNAK: Karapınar'ın Aslanları, Çetin Gümüşoğlu
Paylaşımı yapan:Durmuş Dursun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder